familieliv, familievejledning, tilknytning

Hold fast i dine børn

Jeg har lyttet til en fantastisk bog. Der findes jo en overflod af bøger om børn og opdragelse, men hvis du kun skal lytte/læse én af dem, så lad det være den her.

Jeg brugte lydbogen, på engelsk, som er på Storytel. Bogen er skrevet af udviklingspsykolog Gordon Neufeld, og lægen Gabor Maté.

Kort fortalt, så beskriver forfatterne hvorfor tilknytningen mellem forældre (eller primær omsorgsperson) og barn skal plejes, passes og vedligeholdes for at sikre, at børn vokser op og bliver hele mennesker. De beskriver, hvordan børn vil søge tilknytning hos deres jævnaldrende (peer orientation), hvis ikke de får den nødvendige tilknytning hos voksne, og hvordan denne tilknytning mellem jævnaldrende forhindrer den naturlige udvikling i hver enkelt barn.

Formålet med bogen er at hjælpe forældre med at finde værktøjer som de kan bruge til at tilfredsstille deres børns basale behov for tilknytning. Bogen tager udgangspunkt i at tilknytning er et behov som vi alle er født med, og har brug for at få mødt. I følge forfatterne har vi helt fra spæd behov for, at vores omsorgspersoner støtter vores tilknytning via kærlig autoritet, fysisk og mental kontakt, varme og oprigtig omsorg.

Forfatterne bruger både psykologi, samfundsvidenskab og historie til at forklare, hvorfor tendensen med peer orientation er et af de største problemer i vores samfund, og hvorfor vi ikke må ignorere og underminere den betydning det har når jævnaldrende erstatter forældrenes rolle i et barns liv.

I følge Dr. Neufeld, så handler peer orientation om, at børn og unge knytter sig til hinanden og bruger hinanden til at udvikle etiske retningslinjer, identitet, holdninger og adfærd. Og netop dette er med til at underminere den rolle som den nærmeste familie bør have i børnenes liv. Det fører til, at vi i dag døjer med et samfund som er præget af aggressioner, vold og seksualiseret kultur. Det er med til at forklare, hvorfor børn i højere grad er blevet voldige og aggressive overfor hinanden, hvorfor vi ser skoleskyderier, selvmord og ungdomskriminalitet i langt højere grad end nogensinde før. Ser man på disse problemer via analysen i bogen, så ser man pludselig det hele i nyt lys, og det giver en helt ny mening. Og det betyder, at når først vi har forstået roden til problemerne, så kan vi også se på løsninger.

I følge bogens forfattere, så er løsningen, at vi genopdager og genopbygger forældrenes naturlige og intuitive grundlag for forældre-barn relationen. Vi skal tilbage til den naturlige tilknytning. Først når vores børn ser til os, de voksne, for primær omsorg og tilknytning, kan vi igen blive deres kompas for etik, adfærd og identitet.

Bogen giver hands on eksempler og løsninger, og kommer med praktiske råd til, hvordan man sikrer, og aktivt vedligeholder, den nære tilknytning til sine børn.

Fordi det er blevet normen at adskille os fra vores børn så tidligt som muligt, og så hurtigt som muligt, så er det bekræftende af læse en masse konkret og evidensbaseret viden om, hvorfor det at ville gå den anden vej er helt naturligt. Det er bekræftende at læse, at moderhjertet ikke tager fejl, når nu man er en af dem, som går den anden vej, og som gør alt for at holde barnet så nært som muligt.

Det er en bog som jeg vil vende tilbage til om nogle år, for jeg tror, at den er sådan et slags værktøj som bare bliver ved med at give. I takt med at barnet bliver større, vil der opstå nye udfordringer, men jeg er overbevist om, at netop denne bog kan hjælpe os med at overkomme de fleste af dem.

En fantastisk og anbefalelsesværdig bog, som hylder tilknytning og den nære relation mellem forældre og børn, og som bekræfter, at det er ganske naturligt at være ifavnsk.

Find lydbogen her:
https://www.storytel.dk/books/33367-Hold-On-to-Your-Kids

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s