familievejledning

At se sig selv gennem den andens blik

At udforme bevidninger kan være et fantastisk redskab til at gøre det synligt overfor dig selv, hvilken betydning et andet menneske har for dig, for eksempel din partner, dine forældre, en ven eller en kollega. At lave en bevidning indebærer at sætte dig ned og reflektere over, hvilken betydning det andet menneske har, eller har haft for dig og i dit liv, hvad det gør ved dig, hvilken effekt det har på dit liv og hvordan du bliver inspireret af det. I en bevidningsprocess skal du zoome ind på de handlinger, ord, gøremåder eller andet, som du bliver inspireret af, og sætte ord på, hvordan det har bevæget noget i dig. Ved at sætte ord på det, så bevidner du den andens identitet og værdi gennem den betydning, som vedkommende har haft for dig.
Som vidne skal du fortælle, hvad du særligt har hæftet dig ved hos den person som du skriver til. Dernæst skal du prøve at beskrive den metafor, der kommer til dig om personen eller personen, eller om den situation som du har beskrevet. Du kan også forholde dig til, hvad det er du ser at personen kan, altså hvilke færdigheder personen har.
Derefter skal du fortælle hvilken resonans og den genklang du har oplevet i dit eget liv, siden du hæfter dig ved netop det udsagn fra personen.
Formålet med at lave bevidninger til og om personer i dit liv er, at du får øjnene op for nogle værdier i de mennesker som du har omkring dig – og de selv får mulighed for at høre om disse værdier, gennem dine ord. Kun når man ved noget om, hvad der er vigtigt for én selv, kender man sig selv; og kun når man ved noget om, hvad der er vigtigt for den anden, kender man den anden.
Nedenfor kan du se et eksempel på et af de bevidningsbreve, som jeg har skrevet til min mor. Du kan skrive et brev som er flere sider, og du kan skrive breve som blot indeholder få sætninger; det vigtige er den refleksion som processen sætter i gang.

Kære mor,
Jeg er gået i gang med at skrive bevidningsbreve til mennesker som betyder, eller har betydet noget særligt i mit liv. Derfor skriver jeg til dig.
Noget af det, jeg især husker, du gjorde, som har haft betydning for mig, er at du altid sikrede, at jeg vidste, at jeg var elsket.
Noget af det, jeg synes, du kunne, var at favne og rumme mig uanset hvor jeg var i mit liv. Det der virkede til at være vigtigt for dig, var at jeg var glad og havde det godt med mine valg, uanset om de handlede om uddannelse, økonomi, kærlighed eller livsstil. Den metafor jeg forbinder med dig er, at du altid har været som et fyrtårn, du lyser op og viser vej, også når der er stormvejr i mit liv og bølgerne er store; uden fyrtårnets lys ville jeg bare drive rundt på må og få. Det har den betydning for mig i dag, at jeg altid ved, at jeg kan komme til dig og at du er et forbillede i min egen rolle som mor.
Det har jeg besluttet, at jeg vil fortælle Charlie noget mere om fra dengang.
Kærlig hilsen Birgitte

Kilder:

Www.dispuk.dk
http://narrative-laeringsrum.blogspot.dk/p/bevidning.html
http://pkrnorrebro.dk/bekraeftelse-bevidning-og-bevaegelse-september-2011/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s