familieliv, sundhed

Stoffer på måsen

Det krævede noget af et tilløb for os, før vi kastede os ud i stofbleerne. I dag tænker jeg meget over, hvorfor det krævede sådan et tilløb. Meget af det bunder i, at engangsbleerne er normen og, at vores familie i forvejen har mange tilgange til forældreskabet som skiller os ud. Havde vi nu overskud til endnu engang at skulle forsvare et valg?

Engangsbleer er nemme. Brug og smid væk. Ude af øje, ude af sind. En ny str I forhold til barnets vægt. Svanemærket eller ikke.
Stofbleerne er en lidt større jungle. Aio, ai2, lommebleer, bindebleer, uldbukser, pul cover, indlæg i alt fra bambus til bomuld. Og så skal der udstyr til. Wetbags, spand, bæpapir. Du skal vaske hver 2.-3. dag. Der skal være plads til at tørre dem. En slags bleer til dag og en til natten. Er du også forpustet nu? Det blev jeg.

Vi snakkede frem og tilbage om det. Vi snakkede fordele og ulemper. Den eneste ulempe vi egentlig så, var vasketøjet. Fordelene er mange. Miljø, økonomi, baby’s hud, stofferne er flotte, de kan bruges til næste baby, mindre affald.
Vi havde svært ved at finde fordele ved engangsbleerne. Og når først de tanker er blevet tænkt, så forsvinder de ikke igen. Og derfor måtte vi i gang med at læse op på sagerne.

Stofbleer og præferencer heri er lige så individuelt som med tøj og sko – og det er ikke det hele som passer til alle babyer.
Der er dog helt vildt meget hjælp at hente på nettet, ved de forskellige forhandlere, på Instagram og på Facebook.
Selv læste jeg stort set hver eneste side af modernestofbleer
Og fandt her svarene på langt de fleste spørgsmål.

Mange stofbleforældre har også startet deres stofkarriere ved at leje en såkaldt prøvepakke, som er en god måde at teste om det er noget for dig.

Vi sprang bare ud i det med arme og ben, og købte en kasse brugte bleer af en veninde. Kassen indeholdte blebukser i pul (vandtæt stof) og en masse indlæg, samt to lommebleer. Derudover købte vi, via Facebook grupperne for stofbleer, nogle aio til dag, og nogle til nat. Vi købte brugte wetbags, og en spand i ikea til opbevaring af de brugte bleer. Derefter gik det faktisk ret stærkt med at finde ud af, hvad der passede til os – til forskellige situationer i hverdagen, og til bedsteforældrene. Vi købte mere af det vi foretrak, og solgte det som vi ikke skulle bruge.

I alt har vi brugt omkring 3000 på bleer og tilbehør. De penge er tjent ind efter knap et år, inkl udgifterne til vask.

Vi har i dag omkring 30 bleer til dag og 8 til nat. Vores stak er en blanding af covers med indlæg, lommebleer, aio’er og formsyede bambus bleer. Af indlæg har vi både hamp, bambus, fleece og gamle bomuldsklude. Derhjemme er det lommebleerne som er favorit fordi de kan fyldes så meget som det er nødvendigt, og de tørrer hurtigt efter vask. Er vi på tur så er aio’erne gode, fordi de er hurtige at få på og venner og familie kan også finde ud af dem. Om natten bruger vi som regel formsyede bambusbleer boostet med nogle indlæg og et cover udenpå.

Kun en enkelt gang har vi oplevet, at stofbleerne var lidt besværlige, og det var her i vores ferie, hvor vi ikke kunne vaske så ofte. Her købte vi så nogle engangsbleer og brugte om natten. Efter blot en enkelt nat med engangsbleer var hans mås helt rød, og det forsvandt efter nogle timer med stofble. Så for os er forskellen blevet meget tydelig.

Vi har ikke på noget tidspunkt fortrudt, at have skiftet engangsbleerne ud med stofbleer og hvis det er noget du overvejer, så giv det et forsøg og se om ikke det er noget for jer. Når først du lige har taget hul på den nye verden, så er det slet ikke så tosset som man skulle tro, og der er enormt meget hjælp at hente fra de etablerede stofblemødre

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s