familieliv, familievejledning, min historie, tilknytning

Samsovning

“To jordemoderstuderende har gennemgået evidensen bag anbefalingen omkring samsovning. De konkluderer, at der ikke findes tungtvejende grunde til at fraråde forældrene at sove sammen med barnet, hvis der tages højde for en række risikofaktorer.”

Selvom der efterhånden findes megen ny viden på området, så kan samsovning få nogle fagfolk til at gispe, og der er (desværre) forældre som slet ikke får adgang til viden om, at det slet ikke er så farligt som man engang påstod. Tværtimod måske.

Den første nat i Charlies liv udenfor maven prøvede vi med barnevognsliften stående ved siden af vores seng. Den var gjort hyggelig og blød. Han sov der i 10 minutter, græd og kom så over og sov på brystet af mig. Mit hoved var fyldt med frygt. Jeg havde hørt om, at man jo ikke må sove med sit barn. At der er så mange farer forbundet med at sove sammen.

I løbet af den første uge i vores forældreskab prøvede vi forskellige løsninger, hvor Charlie sov ved siden af vores seng. Men, både min mand og jeg kunne mærke, at det slet ikke var naturligt for os, at vores familie skulle sove adskilt.

Da sundhedsplejersken første gang kom på besøg, søgte vi rådgivning. Men vi fik at vide, at vi bestemt ikke burde sove sammen. Vi var rådvilde. Vi begyndte selv at søge råd – på nettet, i netværket, hos andre forældre.

Artiklerne på nettet går fra den ene yderlighed til den anden. At forældre kan komme til at sove ovenpå deres børn, historier om vuggedød til artikler om, at samsovning er det sundeste for børnene. Som nybagte forældre er det svært ikke at blive skræmt og komme fuldstændig i tvivl om, hvordan man nu gør det hele rigtigt.

Nat efter nat måtte vi dog sande, at Charlie kun faldt til ro når han sov på brystet af en af os, og han fik derefter lov til at ligge lige ved siden af mor eller far. Det gjorde også amningen lettere og jeg selv sov bedre – ikke fordi jeg sov mere, men der var bare en fuldkommen ro i min krop når jeg kunne høre og mærke det lille åndedræt.

Vi måtte søge mere viden på området. Vi googlede og ledte efter grupper på Facebook. Vi læste artikler på forskellige sprog og fra forskellige kilder. Noget af det som slog os var, at der efterhånden er ret meget som peger på, at den gamle sang om, at samsovning og vuggedød hænger unægteligt sammen, er taget ud af en kontekst og at mange andre faktorer såsom alkohol og rygning i virkeligheden er årsagen til de tragiske udfald

“Flere af kilderne peger på, at der kan være forskellige faktorer, som øger risikoen for vuggedød ved samsovning. Disse omfatter bl.a. forældrenes rygning, svær overvægt, indtag af medicin og alkohol. Sundhedsstyrelsen påpeger, at hvis forældrene vælger at sove sammen med deres spædbarn, så nedsættes risikoen herved ved at lade barnet sove uden pude og bamser, med sin egen babydyne og ved at lade barnet have lige så meget plads, som hvis det lå i sin egen seng. Spædbarnet bør heller ikke ligge mellem forældrene. Disse forholdsregler har dog ingen referencer eller kildehenvisninger.”

Nå, efterhånden fik vi mere ro i maven – vi begyndte at stole på vores intuition og mavefornemmelse. Vi mødte også flere forældre, som havde været igennem samme tvivl som os. Vi fandt grupper på Facebook som har det ene formål at støtte op omkring samsovning. Det er underligt, at man som nybagte forældre skal finde råd og vejledning via sociale medier, når nu det burde kunne klares via samtaler med vores sundhedsplejerske. Jeg tænker ofte på de forældre som ikke har ressourcer eller overskud til selv at opsøge den viden, og som derfor følger de anbefalinger de får, selvom det måske strider mod deres egen intuition.

Men tilbage i soveværelset. Vi var nu all in på at sove sammen. Det føltes godt, og fakta bakkede op om beslutningen. Vi købte en baby nest til den lille, som han kunne ligge trygt og godt i og som også minimerede risikoen for, at vi skulle trille over på ham. Da han begyndte at trille lidt i søvne blev sengen skubbet op i et hjørne. Da han så senere igen begyndte at kravle rundt i søvne så blev sengen udvidet med endnu en seng. I dag er der også kommet lidt gitter på, så han ikke kan lege faldskærmsudspring I fodenden. Og sådan fortsætter vi med at indrette vores seng og vores liv efter hele familiens behov.

Om samsovning vil fungere for jeres familie kan jeg selvfølgelig ikke sig noget om. Men hvis I vælger den løsning, så er det vigtigt at det foregår under sikre forhold.

Men mit budskab er egentlig, at du i hvert fald ikke skal slukke for din intuition, bare fordi det etablerede system har nogle normative forestillinger om, hvordan familien skal fungere eller indrette sig.

Hvorfor samsover vi hjemme hos os:
Vi nyder at være tæt på hinanden. At vågne sammen, tumle i sengen og nusse.
Det er let for mig at amme om natten.
Det er let for Charlie at søge nærvær når man har behov for det.
Vi kan let overvåge ham om natten, se og mærke at han har det godt.
Du kan læse om nogle af de dokumenterede fordele her.

Jeg aner ikke, hvornår Charlie skal have sin egen seng eller sit eget værelse, men jeg tror, at det bliver når han selv udtrykker ønske om det. For hvorfor skal det mindste menneske i vores hjem, med det største behov for omsorg og tryghed, dog tvinges til at være helt alene?

Og hvad så med mor og far tid? Jo, som samsovende familie så har vi bare fundet ud af, at alt det sjove ikke nødvendigvis skal foregå i soveværelset.

 


Kilder:

http://www.jordemoderforeningen.dk/tidsskrift-for-jordemoedre/singlevisning/artikel/samsovning-en-anbefaling-uden-evidens/

http://ammemafiaen.dk/sikker-samsovning-breastsleeping/

https://www.alt.dk/boern/sadan-bliver-det-en-succes-at-sove-sammen-med-din-baby

https://videnskab.dk/kultur-samfund/skal-boern-sove-alene

https://www.askdrsears.com/topics/health-concerns/sleep-problems/co-sleeping-yes-no-sometimes

http://samsovning.dk/?page_id=21

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s