babywearing, review

Vito: Bæredygtig tosomhed, socialøkonomisk kærlighed  

Review, Vito ringslynge: Rita


Hørtekstiler er nogle af de ældste i verden, forskning tyder endda på, at det måske har været noget af det første stof som er blevet lavet. Til trods for det så finder vi stadig på nye, spændende måder at bearbejde og bruge dette skønne materiale. Og nu har Maria, som er kvinden bag Vito slings, så formået at opgradere dette ældgamle tekstil til de smukkeste og mest fantastiske ringslynger – og jeg har fået lov til at teste en af dem!
Men inden jeg præsenterer min anmeldelse af ringslyngen så må jeg komme omkring, hvor skøn en forretning Vito er. For Vito er på alle måder en bæredygtig forretning. Slyngerne bliver lavet i et samarbejde med en socialøkonomisk virksomhed og systue i København som beskæftiger og opkvalificerer marginaliserede kvinder. Og så brænder Maria for hele den verden, som slynger er en del af

“Børn skal opleve ubetinget kærlighed fra nærværende forældre. Vi har et brændende ønske om at styrke relationen mellem børn og deres forældre, og inspirere forældre til at favne deres børn, kramme dem og bære dem tæt på deres krop. Derfor har vi designet en slynge i det blødest hør i nordiske farver, som gør det nemt for forældre at bære deres børn og samtidig føle sig fri og smuk”

Ringslyngerne fra Vito bliver lavet i ren hør. Selv er jeg absolut fan af hør, først og fremmest fordi jeg synes, at hør er lækkert at røre ved. Det er egentlig et ret så simpelt tekstil, men på samme tid har det så mange fantastiske naturlige evner. Kvalitetshør absorberer og frigiver fugt hurtigere end de fleste andre tekstiler. Hør kan absorbere en stor mængde fugt (op til 20% af sin egen vægt) uden at det føles fugtigt og ubehageligt. Hør har en fantastisk evne til at regulere temperatur. Den er 5 gange så høj som uld og 19 gange så høj som silke. Der findes undersøgelser som peger på, at man sveder 1,5 gange mindre når man har hørtøj på i sammenligning med bomuld. Omvendt, i koldt vejr er hør fantastisk til at holde på varmen. Kvalitets hør er meget stærkt og nærmest uopslidelig, grundet de lange hørfibre, og har dermed også en meget længere levetid end bomuld. Hør er resistent mod møl og tæppebiller. Hør har en naturlig evne til at modstå snavs og pletter. Hør reducerer UV stråling til næsten det halve og er derfor en god beskyttelse mod UV stråling. Når du bruger hør, bliver det blot smukkere og blødere med tiden. Fik jeg sagt, at jeg er ret vild med Vito og deres hørslynger?
Maria forklarer:

“Hør er et naturprodukt, som i modsætning til eksempelvis bomuld bruger langt mindre af jordens ressourcer. Samtidig er hør et enormt slidstærkt materiale, som holder til mange timers brug. Derfor har vi valgt at bruge hør til vores produkter.”

Nu til sagen!
mintpastiller, lyse sommerdage, forårsstemning, dugvåd græs. Det var nogle af de første associationer, som jeg blev ledt hen imod, da jeg fik Rita, som vores tester hedder, i hånden. Den fineste, sarte pastel grønne farve, som passer til alt og alle. Udtrykket på Vito slyngerne er minimalistisk og skandinavisk, super stilfuldt og tidløst. I hånden er den præcis som forventet; den der “hør feeling”. Den minder mig om de bløde hørbukser, som jeg havde på i min ungdom. Vito ringslyngerne kommer i én størrelse – one size fits all – men man kan bestille andre størrelser direkte hos Vito. Slyngerne er easy care og kan vaskes på 40 grader. Vito slyngerne er rimeligt bløde allerede fra start, men uanset hvad så bliver den jo blot blødere og mere lækker af at blive brugt. Jeg tænker bestemt, at Vito ringslyngerne er gode til både helt små babyer og større guldklumper. Vi har båret vores søn på knap et år og 10 kg. uden besvær.
Vi testede Rita til hurtige op og ned ture, på længere gåture, samt til hofte og rygbæring, og det har været en fornøjelse hver eneste gang. Personligt elsker jeg de tyndere vikler, og det er præcis den kategori som Vito passer i, men uden at det på nogen måde går ud over slyngens styrke og bæreevne. Den føles let og lækker på kroppen og smyger sig om baby. Den er behagelig på skulderen, uden at gnave eller skære, hvilket jeg frygtede. Der er ikke noget bounce i viklen, den bliver hvor du anbringer den, og den holder sig på plads, nærmest helt af sig selv. Rita er luftig, solid og tør i sin tekstur, og den føles flad, tynd og grippy i brug. Hvis jeg skal nævne den ene ting, som er et ‘men’ ved Rita, så er det, at den er en smule svær at få til at glide i ringene. Det lærer man dog efterhånden. Fordelen er så tilgengæld, at hvis først du får placeret slyngen rigtigt, så er der nærmest ikke brug for at stramme efter da den bliver på sin plads.


Du skal vælge en ringslynge fra Vito hvis

  • du er til dansk design og kvalitet
  • du er til det naturlige og enkle udtryk
  • du vil have et kvalitetsprodukt som kan følge dig og dit barn fra fødslen og bæretiden ud
  • du mener at bæredygtighed er en central værdi
  • du elsker naturlige materialer og det look som du får heraf

Kilder:
http://www.vitoslings.com/shop/frontpage.html
https://www.linkedin.com/pulse/advantages-disadvantages-linen-clothing-apex-textile-company
https://www.canningvale.com/blog/6-amazing-facts-and-benefits-of-linen/
http://symedglaede.dk/blog/2016/01/02/materiale-kendskab/
https://unikognaturlig.dk/om-hoer/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s