homemade, sundhed

Bee’s wax wraps

– erstatningen for husholdningsfilm og folie

Bee’s wax wraps, eller ganske enkelt stof som er behandlet med bivoks, er faktisk en meget gammel form for madindpakning, og fandtes længe før plastfilm, stanniol og plastikbøtter fra IKEA. Min mormor kan huske, at hun lavede dem hjemme i køkkenet. En af fordelene ved bivoksindpakningen er, at det lader maden ånde naturligt – i stedet for at maden mugner, så tørrer maden ud, hvis den ligger længe. Du skal dog undgå at bruge dem til råt kød eller fisk, da du ikke kan vaske bivokswraps i varmt vand. Når det er nødvendigt, så kan du vaske dem i lunkent vand med mild sæbe. En anden fordel er, at dine wraps sagtens kan bruges et års tid, og derefter kan du vaske stoffet og behandle det med bivoks endnu engang.  

Jeg er ikke kæmpe diy. Men, når jeg skal gøre det selv, så skal det være let, hurtigt, overskueligt og produkterne skal være anvendelige – altså ingen pyntenibs. Det er lidt ambivalent, for på den anden side så gider jeg heller ikke købe ting, som jeg burde kunne lave selv. Men får jeg det så lavet? Tja, 5 ud af 10 gange gør jeg vel. Bees’ wax wraps er en af de ting, som jeg har ville lave læææænge. Og nu var alle odds med mig. Derfor denne lille diy til dig:

Du skal bruge:
Stof, i ønskede størrelser.
Økologisk Bivoks (jeg købte en blok på størrelse med en sæbebar af 90 g. og fik 5 stykker wrap)
Bagepapir
Ovn
Tørrestativ
Eventuelt økologisk jojobaolie.

Klip de ønskede former og størrelser (jeg brugte gamle pudebetræk). Du kan klippe med en Takkesaks, så de ikke trevler, eller du kan gøre som jeg og sy kanten.
Varm ovnen op på 100 grader.
Høvl bivoksen og bland med eventuel jojobaolie (eller køb bivoks granulat).
Placer stoffet på bagepapir og bageplader. Drys voksen jævnt ud. Bag mens du holder øje, og tag dem ud når voksen er smeltet. Fold stykkerne sammen og pres let så det overskydende voks fordeles ud til alle kanter og bag nogle minutter igen. Fold dem ud og vift dem let i luften inden du hænger dem til tørre. Lad tørre 5 minutter og så er de klar til brug.

OBS. Bivoks er letantændelig og meget brandfarlig. Voksen bliver flydende, og forbliver flydende, indtil den ved tilstrækkelig høj temperatur selvantænder. Bivoks begynder ikke at koge før den går i brand, derfor er det vigtigt at du ikke går fra din bivoks mens den er i ovnen. Brandpunktet ligger dog på 250-270 grader, så det er ikke farligt at lave dine egne wraps. Bivoksblandingen kan være ret klistret og svær at vaske af, så brug køkkenredskaber, som du kan dedikere til produktion af bivokswraps.

Hvorfor bruge hjemmelavede wraps? Fordi meget af det plastik, som vi blandt andet bruger i køkkenet, indeholder phtalater, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og for at kunne lække over i maden. Derudover er der de miljømæssige aftryk som efterlades ved brug af plastikfilm og plastikemballage. Stanniol har ligeledes effekt på den mad det berører og sætter kæmpe fodspor i miljøet.

Tidsforbrug: cirka 2 timer inkl klargøring af stofstykker

Pris: 45 kr. for bivoks, 45 kr. for jojoba olie.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s