Uncategorized

Livets begyndelse

“Graviditet er ikke en sygdom” er en sætning som jeg ofte hørte da jeg selv var gravid, og som jeg også stadig hører sagt til de gravide kvinder omkring mig. Og det er da sandt, det er ikke en sygdom – men det er heller ikke bare en gåtur i parken. Rent fysisk er det en proces som, for langt de fleste kvinder, ændrer kroppen for evigt. Mentalt sker der helt nye forbindelser i kvindens hjerne, som gør hende i stand til at jonglere familielivet på den anden side af fødslen. Nårh ja, og så skabes der et helt nyt liv inde i maven, og selvom graviditeten ikke er en sygdom, så er det stadig en periode i kvindens (Og partnerens liv) hvor alle input har effekt på det lille, nye liv.

UNICEF.org skriver: de første 1000 dage i livet, tiden fra undfangelsen og til barnets anden fødselsdag, er en unik periode, hvor fundamentet, som vil følge én resten af livet, for optimal vækst, sundhed og neuroudvikling skabes.

First1000daysfl.org skriver: barnets første 1000 dage er afgørende. Ved to års alderen har barnets hjerne opnået 80% af dens voksne størrelse. Kvaliteten af erfaringerne fra de første 1000 dage er med til at skabe enten et stærkt eller et skrøbeligt fundament for alt det, som sker resten af livet.  

De første 9 måneder, hvor vores børn gror inde i os, er dermed med til at bygge knap ⅓ af deres samlede fundament, og det vil derfor være en kæmpe fejl at ignorere, hvor stor betydning graviditeten har for barnets udvikling.

Annie Murphy Paul (forfatter af “Origins: How the Nine Months Before Birth Shape the Rest of Our Lives”) har givet et fantastisk foredrag ved TED talk om hvad babyer lærer, allerede inden de er født. Hendes foredrag er en brik i det store puslespil inden for det voksende, videnskabelige felt af såkaldt ‘Fetal Origins’. Et felt som tager udgangspunkt i, at vores helbred og velvære gennem hele vores liv, er afgjort af de 9 måneder, hvor vi opholder os i mors mave.
Forskningen, som indtil videre er lavet på området, peger på, at stort set alt hvad en gravid kvinde er udsat for i løbet af hendes graviditet, har en eller anden grad af effekt på barnet inde i maven – luften som hun indånder, den mad og drikke hun indtager, de kemikalier hun udsættes for, og sågar alle de følelser hun gennemgår – det hele deles på den ene eller anden måde med det lille barn. Barnet inkorporerer disse input i dets egen krop, og de gøres til en del af barnets kød og blod: de bliver til det som kaldes ‘biologiske postkort’ sendt fra verden og ind til barnet:

https://youtu.be/stngBN4hp14

Men hvorfor er det vigtigt, at vi taler om alt det som barnet oplever inden fødslen? For den enkelte familie kan det være relevant at vide, at der sker tilknytning til barnet allerede inden fødslen og at man påvirker barnets fundamentale sundhed via mad og miljø. For hele vores samfund er det relevant, fordi den overordnede folkesundhed kan koste os dyrt, men med denne viden kan vi måske komme nogle ting i forkøbet. Flere studier bakker op omkring, at kvinders graviditetsforløb påvirker samfundets samlede helbred; sammenligninger mellem børn som var i mors mave under f.eks. influenzaepidemien i 1918, under Chernobyl, under hungersnød, i løbet af 2. Verdenskrig og en række andre historiske begivenheder, og børn som var i maverne før og efter samme begivenheder, har vist at der er stor forskel på den overordnede sundhed børnene imellem. Douglas Almond er en af dem, som står bag denne slags forskning, og hans studier viser at de børn som  var i deres mors mave under disse begivenheder, lider under både fysiske og mentale gener som kan spores tilbage forstyrrelserne under graviditeten. Selv niveauet af stress, også i korte perioder, har indvirkning på det ufødte barn. Et studie lavet på de kvinder som på første hånd oplevede 9/11, har kunne vise at deres ptsd (post traumatisk stress disorder) har påvirket deres børn under graviditeten; de kvinder som var gravide under angrebet havde lavere cortisol niveau, og ligeledes har deres børn. Lignende resultater har man fundet ved studier af begivenheder rundt omkring i verden. Konklusionen lyder derfor, at det som en kvinde er udsat for under sin graviditet kan have langtrækkende effekt, endda gennem generationer, og på hele samfundets overordnede helbred, økonomi og produktivitet.

Personligt er jeg blevet grebet af disse studier og denne nye viden om, hvor afgørende graviditeten er, fordi jeg selv havde en enormt stressende periode i mit liv under min egen graviditet – og i dag er jeg slet ikke i tvivl om, at det har haft en eller anden effekt på Charlie og det ‘high alert niveau’ som vi oplever, at han har. Det er sandt at graviditet ikke er en sygdom, men jeg synes også, at vi har et ansvar om ikke at negligere vigtigheden af, hvad vi byder gravide kvinder – og den ventende familie generelt. Om end ikke andet, så simpelthen fordi det kan koste vores samfund dyrt, hvis ikke vi bruger denne viden til at komme mulige sygdomme i forkøbet.

Allerede når vores børn er inde i maven, så tror jeg egentlig bare at de ønsker at være trygge og have mulighed for at knytte sig til os – de ønsker at dele vores glæde, høre vores stemmer, leve i et sundt miljø og for så vidt muligt undgå at føle stress og sorg.

Kilder: 

https://www.unicef-irc.org/article/958-the-first-1000-days-of-life-the-brains-window-of-opportunity.html

http://first1000daysfl.org

https://www.economist.com/international/2015/04/04/unequal-beginnings

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4140221/

https://psychcentral.com/lib/work-stress-linked-to-low-birthweight-and-preterm-birth/

http://www.washington.edu/news/2010/10/07/depression-during-pregnancy-increases-risk-for-preterm-birth-and-low-birth-weight-2/

https://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140929105358.htm

https://www.theguardian.com/science/2015/aug/21/study-of-holocaust-survivors-finds-trauma-passed-on-to-childrens-genes

https://www.newyorker.com/magazine/2007/11/19/small-and-thin

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s