Uncategorized

Bevægelse & bæreredskaber

Det er bestemt muligt at dyrke træning og motion, mens du bærer dit barn i slynge eller bæreredskab. Hvis du følger med her på bloggen, så ved du også, at det er noget jeg selv har gjort og at jeg lige for tiden er i gang med en uddannelse i bæredans, GroovaRoo. Men denne form for træning bør ikke foretages  uden visse forbehold, og det er ikke bare alle former for bevægelse som du kan give dig kast med.

Jeg vil her forsøge at komme omkring det mest basale og give dig en række guidelines som du kan følge.

Først og fremmest så skal både dit barn og du selv være fysisk i stand til at udføre det som du planlægger. Har barnet haft en hård fødsel, er der fysiske skavanker at tage hensyn til, har barnet let ved at gylpe, har barnet på nogen måder ondt i led eller muskler; det kunne være ting, som du skal overveje, og kan du svare ja til disse eller lignende spørgsmål, så er det ikke sikkert at du skal begive dig videre ud i træning eller dans mens du bærer. Så er en rask gåtur måske at foretrække – og det er i øvrigt en fantastisk form for motion.

Udover dit barns fysiske (og psykiske) tilstand, så er du også nødt til at tage din egen fysik til efterretning. Har du mén efter fødsel; delte mavemuskler, svag bækkenbund, sår eller ar som skal hele, og er du i det hele taget det mindste i tvivl om hvorvidt du kan påbegynde at bære og motionere på samme tid, så få vejledning ved læge, fysioterapeut, slyngevejleder eller lignende.

Der er nogle risikofaktorer som bliver forhøjede når du motionerer mens du bærer, men du kan imødekomme disse risici ved at have helt styr på dine sikkerhedstjekUdover de generelle sikkerhedstjek, så er det også vigtigt, at du sørger for, at både dit barn og du selv får væske nok og at i ikke overopheder. Tjek ofte dit barns temperatur, ved at mærke i nakken på barnet.

I forhold til valg af bæreredskaber, så er der redskaber som er mere oplagte til motion end andre. Jeg synes at mei dai og bæreseler er skønne til både lettere fitness og dans, da sædet er helt sikret, barnet sidder med optimal støtte, og da der ikke er så meget stof omkring os, som kan skabe unødig varme. Men strækviklen er til gengæld fantastisk hvis du skal danse eller dyrke lidt let yoga med en lille nyfødt, da dens elasticitet giver en smule bounce som næsten stensikkert vugger barnet i søvn. Er du gode venner med din fastvikle, og har du styr på dit strammearbejde, så er den ekstra støtte herfra jo herlig, men det er vigtigt at den er strammet ordentligt, og at du vælger bindinger med benpas som sikrer sædet. Derudover kan det være værd at overveje, hvilket materiale fastviklen er i, og hvor tyk den er, i forhold til at undgå overophedning. Jeg vil ikke anbefale ringslynger i forbindelse med motion og dans, da den forskudte belastning er hård ved dig som bærer, og da sædet for barnet potentielt kan smutte.

Barnets position har også betydning for både barn og dig. Det mest optimale er frontbæring, og i bør altid vende mave mod mave. I forbindelse med motion og dans vil jeg ikke anbefale fremadvendt bæring, da det vil være svært for dig både at fokusere på kvalitetet i din bevægelse mens du skal aflæse barnets signaler. Derudover er en af fordelene med jeres fælles bevægelse også, at barnet kan gynges til ro og måske sove igennem seancen. Men den fremadvendte stilling er en meget dårlig sovestilling. Yderligere er der også hele aspektet omkring tilknytning, hvor jeg er af den holdning at træningen, dansen og bevægelserne skal tænkes som en måde for jer at være sammen på, og knytte bånd; og det gøres bedst med hjerte mod hjerte. Er dit barn større, måske endda en tumling, så er rygbæeing selvfølgelig også en super mulighed, og dette kan blive en helt ny måde at glæde jer over jeres bæreeventyr med hinanden.

Hvis du ønsker at motionere eller danse med dit barn i bæreredskab, så er det vigtigt at du indstiller dig på, at alle bevægelserne skal ske på barnets præmisser. Dit barn kan og bør ikke erstatte en vægtskive. Dine bevægelser skal være rolige og kontrollerede, og barnet skal føle sig set, hørt og anerkendt undervejs. Voldsomme, hurtige og pludselige bevægelser kan stresse barnet og give jer begge en dårlig oplevelse. Hård motion, hvor din puls og hjerterytme ryger til tops, og hvor du sveder og pruster, kan bidrage til at stresse og forvirre dit barn. Hvorimod yoga, hvor du skaber et blødt og roligt miljø, kan være med til at afhjælpe stress hos dit barn.

Her er nogle af de spørgsmål som du kan stille dig selv, inden du giver dig i kast med det program eller det hold, hvor du skal træne og bære på samme tid:

Undersøg om de bevægelser, som du skal udføre er udviklet af en som har viden omkring babybæring og bæreredskaber, da dette kan have betydning for om bevægelserne tager udgangspunkt i, hvad du kan og bør udføre mens du bærer.

Undersøg om programmet/holdet/rutinen er udarbejdet af en person som har tilstrækkelig og nødvendig viden om spædbørns og babyers fysiologiske udvikling. Det er vigtigt, at der er taget hensyn til den alderssvarende udvikling af barnet, således at der ikke indgår bevægelser som kan kompromittere belastningen på barnets hoved, nakke eller ryg. Derudover er underviseren bevidst om disse risici, således de kan tænkes med i udførelsen af bevægelserne.

Overvej om der i undervisningen bliver taget hensyn til risikoen for overophedning af barnet.

Undersøg om holdet/programmet handler mere om fitness end om samværet mellem dig og barnet; og kunne/burde du i så fald udføre øvelserne som traditionel træning uden bæreredskab i stedet?

Bliver der taget hensyn til eventuelle efterfødselsgener, og har underviseren tilstrækkelig viden til at kunne tage hensyn til din krop og din fysiske formåen?

Er instruktøren/programindehaveren uddannet og besidder han/hun den tilstrækkelige information og viden til at lede denne her form for træning?

Tager træningen eller underviseren hensyn til, hvorvidt deltagerne er bekendt med korrekt indstilling af deres bæreredskaber og retningslinjerne omkring sikker bæring?

Er der afsat nok tid til at nybegyndere kan få den nødvendige og relevante vejledning, og har underviseren fokus på bæresikkerheden hele vejen gennem undervisningen, eller bliver fokus flyttet til den fysiske aktivitet?

Ovenstående er forslag til de overvejelser som du kan gøre dig, inden du springer ud i squat, yoga eller dansetrin med dit bæreredskab. For selvfølgelig er fysisk aktivitet efter fødsel vigtigt, og det føles skønt at få sig rørt, især når man har siddet i “ammehulen” hele dagen. Ja, for selv når man forlader hulen, så skal der stadig ammes, puttes, leges. Og vi vil jo gerne ‘i gang igen’. Træne; genopbygge styrke, motorik og fleksibilitet. Jeg havde selv helt vildt svært ved at overskue at tage ned i fitnesscentret, og selvom jeg kunne tage den lille med, så var jeg sikker på at det nok ville distrahere mere end gøre gavn. Og egentlig så er barnets vågne timer jo også ment til, at vi skal skabe tilknytning – ment til, at vi skal skabe bånd til hinanden. Derfor så er det skønt at kunne bevæge sig sammen med sit barn, og at være sammen mens man gør noget godt for sig selv; om det er en rask gåtur, en tur i træningscentret, en dansetime – gør det på dit barns præmisser og lad tilknytningen og oxytocinen få frit løb mens du ‘træner’.


Kilder:
https://gretchenlouise.com/babywearing-workout/

http://www.slingsure.co.uk/blog/babywearing-exercise-some-steps-in-the-right-direction

https://sheffieldslingsurgery.wordpress.com/2014/04/04/sling-safety-with-young-babies/

https://omsorgsmor.me/2018/05/07/baer-dit-barn-sikkert/

https://slyngeskolen.dk/baer-barnet-sikkert/

https://baerditbarnmedhjertet.wordpress.com/sikkerhed-og-barnets-position/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s