Uncategorized

Intention og effekt, og deres betydning i konflikter

Som regel starter et skænderi (diskussion, konflikt – hvad i helst kalder det hjemme ved jer), fordi vi hver især har et værdisæt som vi lever efter – et moralsk kompas, en filosofi som guider os – og det er sjældent at to mennesker har fulstændigt kalibrerede værdisæt. Derfor sker det, at vi kommer op og skændes om, hvad der vigtigt, både lige nu og her eller på den lange bane. Man kan sige at vores værdier er lidt som vores tæer – det er først når nogen har trådt på dem, at vi bliver opmærksomme på, at vi har dem. Det går ondt når de bliver trådt på, fordi vores værdier er en fundamental del af vores identitet.

Jeg tror ikke, at vi nogensinde kan komme udenom at skændes eller være uenige når vi indgår i relationer med andre menneske, og endnu mindre når vi har en meget nær relation – for så er vi mere sårbare, og vi er lettere at træde på. Derfor ønsker jeg også at normalisere konflikter, fordi først når vi har normaliseret dem, så kan vi snakke om, hvad vi så kan gøre når de opstår. Hvis vi alle går og skammer os over vores konflikter, så er det svært at italesætte løsningerne.

Først og fremmest så er vigtigt at huske, at de færreste af os kan tale om konflikten mens vi står midt i dem. Vores hjerne er i fight or flight tilstand, og vi er ikke i stand til at lave en rationel refleksion over, hvad vi selv har gjort galt eller i det hele taget begynde at meta-kommunikere. Den følelse vi er midt i, kan vi ikke tale om, før vi er ude af den.
Men, når konflikten er lagt bag jer, så kan det første skridt, som i øvrigt kan være enormt svært, være at prøve at forstå og italesætte, 1)hvad du gjorde – 2)hvorfor du gjorde det – 3)hvad det gjorde, gør. Altså helt konkret, hvad var det du sagde eller gjorde (og her kan der allerede opstå den twist, at i har set begivenheden helt forskelligt, men giv det et skud og vær rummelig overfor hinandens perspektiv). Bagefter skal du prøve at forklare hvad din intention var. Til sidst skal du, eller i, finde frem til hvad effekten af handlingen eller ordene var – her handler det i høj grad om selverkendelse; for her kan det være, at det går op for os, at vores intention ikke nødvendigvis ender ud i den ønskede effekt. Desværre så står vores intentioner ofte i vejen for, at vi får øje på effekten af vores handlinger. Fordi vi jo handler eller taler så det er i overensstemmelse med vores eget værdisæt. Men når vi selv bliver bevidste om de effekter, som vores handlinger har, så bliver det lettere for os, næste gang at af dreje situationen inden konflikten opstår.

Men inden du tænker, at jeg her har givet jer en eller anden mirakelkur, så er det selvfølgelig vigtigt at slå fast, at man ikke bare lige lærer at tackle sine konflikter fra den ene dag til den anden. Det tager tid. Og det kræver, at i begge aktivt vælger til, at i ønsker at tale om konflikterne og at i begge har mod på at se på effekterne af egne handlinger og ord. Også så handler det om, at kunne snakke med jeres omgivelser; venner og familie om, hvad konflikter fylder og betyder hos dem. Normaliser det som er svært, så skammen ikke står i vejen for at gøre noget ved situationen.

Jeg mener, at det vil gavne os om vi begynder at normalisere det almindelige forældreskab – det som er fyldt med fejl som vi lærer af; vi skal ændre de narrativer og normer, som svæver rundt og slår os i hovedet. Vores jagt på det perfekte familieliv (som vi har fået at vide igen og igen, eksisterer derude et sted) kommer til at stå i vejen for, at vi kan glædes over hverdagen; leve med vasketøjet og trække på smilebåndet når børnene tåger rundt om natten. De tårnhøje forventninger til det nye forældreliv, kommer til at stå i vejen for, at vi faktisk kan finde hinanden og romancen i den nye hverdag; og leve med, at vi nogle gange skændes – for det gør almindelige mennesker, som har følelser og værdier, som kan komme i klemme. Men via vores konflikter, opstår der unikke muligheder for at tale om vores værdier og dermed komme endnu tættere på hinanden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s